maanantai 12. huhtikuuta 2010

Kevään kuulumisia

Aika on taas mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin ja nyt viimeistään on jo aika päivittää blogia!! Mistäköhän sitä aloittaisi, kerrottavaa on niin paljon :)

Noh, koulussa olen käynyt niillä kursseillä mistä jo aiemmin kerroinkin. Lisäksi olen ollut siellä labrassa töissä mistä myös mainitsin. Tosin aihe ei liity millään tavalla ilmanpuhdistukseen vaan valmistelen aurinkokennoja :) Tosi mielenkiintoista ja käytännöllistä vaikka ei ihan mun alaa olekkaan! Olen nyt ollu ”töissä” noin kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja perjantaisin. Joko viikko valmistan noin 4 erilaista aurinkokennoa minikoossa ja tarkoituksena on tutkia kennon eri osien materiaaleja vaihtelemalla millä kokoonpanolla saadaan tehokkain kenno aikaseksi. Käytännössä leikkaan lasista palaset, toiseen poraan reiät hammaslääkärin poralla, puhdistan lasit ja laitan pinnoille erilaisia materiaaleja, liimaan lasin palat vastakkain ja väliin laitetaan vielä elektrolyytti ja sitten kenno on valmis testattavaksi. Kuullostaa ehkä yksinkertaiselta, mutta esimerkiksi lasin ”pinnoittaminen” eri materiaaleilla vaatii mm. uunissa käyttämistä ja väriaineeseen laittamista. Täältä löytyy lisätietoa jos jotakuta kiinnostaa :)

http://www.solaronix.com/technology/assembly/

Labrassa ihmiset ovat tosi kivoja ja ystävällisiä kuten espanjalaiset yleensäkkin. Ovat todella ottaneet mut yhdeksi ”tiimin” jäseneksi :) Mua ohjaa kaks tutkijaa, Pedro ja Ester ja sitten siinä samassa yksikössä työskentelee myös kaks muutakin oppilasta jotka tekee päättötyötä, Marco (italialainen) ja Ivan (espanjalainen). Kaiken kaikkiaanhan tuolla tutkimuskeskuksessa työskentelee varmaan satoja ihmisiä eri kemian osa-aluiella. Ja taas, aivan loistavaa espanjan harjotusta!!! Tykkään :)

Koulua ei kyllä tässä viime aikoina ole paljoa ollut kun koko ajan on joku loma menossa, en pistä pahakseni todellakaan ;) Maaliskuun puolessa välissä oli viikon loma kun täällä juhlittiin paikallista juhlaa eli Fallasta. Seuraava viikko oli koulua ja nyt on sitten menossa pääsiäisloma.. joka virallisesti kyllä loppuu tänään mutta tämä viikko on tenttiviikko ja kun tenttejä ei mulla ole niin se tietää lisälomaa :) Eli mulla on tulee yhteensä 3 viikon pääsiäisloma kaikenkaikkiaan!

Fallas oli todella kokemisen arvoinen tapahtuma. Meininki oli samanlaista kuin olisi vietetty viikko Suomen vappua ilotulistusten kera :) Ideana Fallaksessa on se, että kaupungin eri lähiöt rakentevat oman fallaksen, joista parhaat palkitaan kunniamaininalla. Fallakset on rakennettu pahvista ja muovista ja ne on vähän kun suuria patsaita. Fallakset ovat useimmiten pilakuvia yms. ja siellä esiintyy mm. poliitiikkoja muita tunnettuja henkilöitä. Niissä kuvataan myös ajankohtaisia asioita ja nostetaan esille mm. yhteiskunnan/Valencian epäkohtia. Fallas loppuu siihen kun fallakset poltetaan ja se kuvastaa uutta alkua. Itse sain mahtavan opastuksen Fallakseen kun lähdimme yhtenä aamuna Jaimen (suunnistaja) kanssa pyörillä kiertämään fallaksia. Ulkomaalaisille fallaksien sanomat eivät varmasti aukea samalla tavalla kuin espanjalaisille, varsinkaan kun tekstit ovat valencian kielellä (yksi espanjan murteista), mutta Jaime käänsi mulle osan espanjaksi :)

Fallaksien lisäksi Fallakseen kuuluu paljon muutakin. Esimerkiksi fallerinat ja fallerot eli hienoihin pukuihin pukeutuneet espanjalaiset. Fallerinat ja fallerot kulkevat kahtena päivänä kulkueessa orkesterin kera kohti yhtä keskustan aukiota ja vievät sinne kukkia jotka kootaan aukiolle isoon ”patsaaseen”, tätä tapahtumaa kutsutaan Ofrendaksi. Fallaksen aikaan melkeen joka kadun kulmassa on ”katukeittiö” jossa myydään churroja ja buñueloksia (munkin tapaisia) sekä kuumaa paksua kaakaota, ja on hyvää :P Lisäksi joka ilta on puolen yön aikaan ilotulitus ja myös päivisin on ilotulituksia joita kutsetaan mascletaksiksi. Itse en oikein ymmärtänyt mascletasta kun kävin sitä muutaman kerran keskutassa katsomassa tai paremminkin kuuntelemassa. Mitä kovempi ääni mascletaksesta lähtee, sen parempi. Lisäksi öisin kaduilla järjestettiin ulkoilmadiskoja. En voisi ikinä kuvitella samalaista juhlaa järjstettävän Suomessa!

Suunnistuskausi on taas alkanut ja kisareissuja on taas tullu tehtyä. Ollaan oltu Santa Polassa (Alicanten lähellä), Rondassa (Malagan lähellä), Ceheginissä (Murcian lähellä) ja Madridin pohjoispuolella kahteen kertaan. Lisäksi on ollut mm. yliopistojen väliset kisat ja paikallisen liigan kisat tässä lähellä.. Ihan hyvin on mennyt, monesti mulla on tavotteena ollu päästä ehjänä maaliin, sen verran on välillä vuorikiipeilyä saanu harrastaa nuissa maastoissa!

Suunnistuksen lisäksi olin yhtenä viikonloppuna edustamassa meidän yliopistoa maastojuoksukilpailuissa. En muista kerroinko aiemmin, kun osallistuin paikallisiin maastojuoksukilpailuihin täällä Valenciassa ja vielä jälkeenpäin totesin että ei ikinä enää uudestaan.. Noh, sitten mut oli valittu ensimmäiselle varasijalle edustamaan UPV:tä Espanjan yliopistojen välisiin kisoihin ja kun yksi tyttö ei lähtenyt niin mua sitten kysyttiin.. Pitkän harkinnan jälkeen Emili, joka lähti myös juoksemaan, sai mut ylipuhuttua. Onneksi lähdin, siellä reissu oli kiva :) Kisat olivat Albacetessa ja lähdimme reissuun lauantaina kun kisat olivat sunnuntaina. Yövyimme hotellissa ja yliopisto kustansi kaikki ruokailut mukaan lukien! Lisäksi sain mm. meidän yliopiston tuulipuvun ja muita edustusasuja sekä laukun. :) Mikäs siinä, kyllähän nuiden eteen jo voi 6km juosta. Vähän jännitin kisaa, koska en aiemmin ole tuollaisia juuri juossut. Mutta onneksi juoksu sujui ja kisa meni loppujen lopuksi omalta osaltani hyvin (aika 27:44) ja olin todella tyytyväinen!

Tänä vuonna vietin pääsiäisen suunnituksen merkeissä. Pääsiäisviikon tiistaina lähdettiin Emilin, Nurian ja Sergion kanssa Espanjan mestaruuskisoihin. Varsinaisesti kisat alkoivat vasta perjantaina, joten meillä oli aikaa käydä muutamana päivänä reenailemassa. Muut seuralaiset tulivat sitten torstaina. Pääasiassa oltiin kahdessa pienessä kylässä, Moralzarzalissa ja Becerrillissä, noin 50 kilometrin päässä Madridista pohjoiseen. Sää oli aika kylmä mutta aurinkoinen. Läheisten vuorien päällä oli lumipeitekin. Aamut olivat kylmiä mutta päivällä aurinko jo lämmitti ja ilman tuulta olisi ollut todella lämmin! Esimerkiksi viimeisenä kisapäivänä lähtöön mennessä mittari näytti +2 ja palatessa +15 :) Kisat alkoivat perjantaina pitkällä matkalla (nimensä mukaisesti todellinen pitkäperjantai :D), mulla matkaa oli 8,6 km ja nousua 360 metriä! Nousu oli aika jäätävä, varsinkin kun se oli heti kisan alussa mutta maisemat ylhäältä olivat nousun arvoiset!! Olin todella tyytyväinen suoritukseeni, isompia virheitä ei tullut ja fyysisesti yllätin itseni.. jaksoin todella hyvin :) Olin neljäs ja viisi parasta sai diplomin, jes :) Täytyy sanoa että jos syyskuussa olisi pitänyt juosta tuollainen kisa, olisi aikaa mennyt varmasti tuplasti enemmän jos maaliin olisin selvinnyt! Sen verran täällä on nuihin ylämäkiin jo tottunut, Tampereen Lukonmäkeä ei ehkä voi enää mäeksi kutsuakaan ;)

Lauantaina oli vuorossa viestit ja sprintti. Viestissä juoksin Valencian kakkosjoukkueessa. Aloitin ja pummasinkin sitten koko viikon edestä.. Yhtä rastia hain yli 10 minuuttia, löysin kyllä hajontarastit mutta en omaani.. Siinä sitten kartoitin yhden rinteen ja lopulta huomasin olevani liian ylhäällä. Noh, ei siinä mitään mutta kun meidän joukkueen toinen viestin viejä haki samaa rastia myös yli kymmenen minuuttia! Sijoituttiin kuudenneksi :) Illalla oli sitten sprintti.. Meni ihan ok, vaikka meno oli aika väsynyttä kun takana oli jo kaksi suht raskasta kisaa. Sunnuntaina oli keskimatkan kisa. Lähtö oli mäen päältä jonne kivuttiin ensin noin 100 metriä. Matka oli 3 km ja nousua 170m. Maasto oli todella pienipiirteinen ja haastava. Onnistuinkin hyvin ja selvisin ilman pummeja, lopputuloksena 3 sija! Jes, olin todella tyytyväinen! :)

Jälleen kerran, aivan mahtava reissu! Suunnistuksen lisäksi käytiin yhtenä iltapäivänä tutustumassa läheisen kylän kuninkaalliseen palatsiin (El Escorial), oli hieno :) Ruuat kokkailtiin pääasiassa itse kaasukeittimellä ja yhtenä iltana käytiin isolla porukalla tapaksilla kuten tapana jo on :) Oli mukava palata myös takaisin Valenciaan ja nukkua omassa sängyssä lämpimässä huoneessa. Tulomatkalla mietittiinkin, että kyllä tarvii oikeasti tykätä suunnistuksesta kun vapaaehtoisesti suostuu nukkumaan lähes viikon kylmän urheiluhallin lattialla ja kun lämmin vesikään ei aina ole itsestäänselvyys. Kaikkeen sopeutuu ja jälkeen päin muistaa vain ne hienot hetket :)

Heti sunnuntaina sainkin sitten tämän vuoden ensimmäisen vieraan kun Hanna-Reetta tuli käymään :) Meillä oli todella mukava viikko ja säätkin suosivat. Oikeastaan koko viikko oli aurinkoinen ja lämmintä varmasti yli 20 astetta. Ei ihan rantakelit vielä mutta melkeen :) Käytiin shoppailemassa, ihastelemassa Valencian keskustassa hienoja rakennuksia, nautittiin hyvästä ruuasta ja istuskeltiin puistossa auringossa. Aikaa viime näkemisestä oli yli puoli vuotta mutta juttu sujui kuten ennenkin :) Viikon espanjan puhumisen jälkeen oli ihana puhua suomea ja lomailla kun mullakaan ei ollut koulua. Kiitos Hannis ihanasta lomasta!

Hanna-Reetta lähti kohti Madridia (toisen ystävänsä luokse) lauantaiaamuna ja minä lähdin käymään suunnistajien luona Albaidassa (Valenciasta noin 90km etelään). Menin Xativaan junalla josta Emili ja Nuria tulivat hakemaan mut. Käytiin samalla tutustumassa Xativan linnaan. Ei voi taas muuta sanoa kuin että hieno paikka. Meiltä Suomesta kun ei löydy vastaavia.. Illalla olikin sitten kokkailun vuoro. Opetin Nuriaa tekemään korvapuusteja ja Nuria opetti mulle muutamia espajalaisia reseptejä! Naminami :P Voi sitten Suomessa muistella Espanjan makuja :) Sunnuntaiaamuna lähdettiin vuorelle vaeltamaan. Aurinko paistoi ja näkymät olivat aivan mahtavat, voiko sunnuntaiaamua paremmin aloittaa ;) Patikoitiin yhteensä noin 4 tuntia :) Eilen illalla tulin takasin Valenciaan ja nyt istun tässä meidän asunnon parvekkeella auringossa kirjoittelemassa :) Täällä on tänään vielä jokin pääsiäispyhä. Huomenna lähden sitten Roomaan kolmeksi päiväksi toisen suomalaisen vaihtarin, Jussin, kanssa :) Sitten perjantaina kohti suunnistukisoja ja Toledoa ja sitten seuraavan viikon torstaina menen Madridin kentälle vastaan äitiä, iskää, Jukkaa ja Pirkkoa :) Meillä on hieno reissu suunnitelmissa: pari yötä Madridissa, autolla Toledon ja Aranjuezin kautta Cuencaan yhdeksi yöksi, siitä Valenciaan ja täällä su- ke ja Barcelonassa to-la :) Näkemistä tulee siis riittämään, reissua odotelessa! :)


Ja vielä kuvia:


Suomi-illallinen suunnistajien ja kämppisten kanssa: makaronilaatikkoa ja pannukakkua :)


Rannalla Hannis ja minä :)


Pääsiäisvieras <3


Albaidassa vaeltamassa, määränpää näkyy edessä


Ylöspäin..


Maisemat huipulta


Suomi-Espanja illallinen


Xativan linnassa




MAASTOJUOKSUKISAT

Menossa kisapaikalle


Maastojuoksun kisapaikka


Poikien lähtö


Juoksun jälkeen, Virginia ja minä



FALLAS

Porukkaa katsomassa Mascletasta


Mascletaksen loppuessa..


Fallaksia





Fallerinoja ja falleroita rannalla


Ofrenda





Fallasta juhlimassa



Valoja Fallaksen aikaan


Churros & Buñuelos con chocolate



Tulitteet valmiina iltaa varten



Ilotulitusta katsomassa


ESPANJAN MESTARUUSKISAT

Majapaikka kisojen aikaan


Reenimaastoa


Moralzarzal


Ruoka-aika


El Escorial




El Escorial: Emili, Nuria ja minä


Pitkän matkan nelonen :)



Viestin lähtö


Viestissä


Keskimatkan kisamaastoa



Keskimatkan palkintojenjako


MUITA SUUNNISTUKSIA

Yliopistojen väliset suunnistukisat, Santa Pola


Sierra Norte, vuorikiipeilyä rastilta toiselle


Sierra Norte, kisamaastoa


Sierra Norte, viimeinen rasti (huomaa lehmät :D)


Costa Calida



Costa Calida, tapaksilla

Minä, Sergio ja Mila


Costa Calida, sprintti


Ronda, Mari Carmen ja minä


Ronda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti